Vodafone informeert over maatschappelijk verantwoord ondernemen
 
 
Click here for English

Februari, 2013

Al sms-end tegen een stilstaande vrachtwagen rijden met beschadiging aan je gebit tot gevolg. Dat overkwam de zoon van onze collega. Dagelijks bellen ouders onze klantenservice omdat zij of hun kinderen een vervelende ervaring hebben gerelateerd aan de mobiele telefoon. Denk aan pesten via de telefoon of ongemerkt hoge rekeningen na het spelen van online spelletjes. Daar wilden we natuurlijk wat aan doen. Daarom startte we vorig jaar een rondetafelgesprek en een 'Parent Panel' van medewerkers met kinderen om te praten over de risico's én mogelijke oplossingen rond mobiel gebruik voor kinderen. Gedurende het jaar zijn we ook bij een tiental gezinnen op bezoek geweest en hebben we stakeholders betrokken bij de ontwikkeling van specifieke diensten voor ouders. Afgelopen november hebben we opnieuw iedereen uitgenodigd om een expertsessie te volgen. Deskundigen met verschillende achtergronden discussieerden over mediaopvoeding, schermtijd en digitale omgangsvormen. Tijdens deze sessie hebben we ook ons nieuwe programma Kinderen Veilig Verbinden gepresenteerd. Via dit programma willen we ouders ondersteunen zodat hun kinderen veilig en verantwoord gebruik kunnen maken van mobiele telefonie. Uiteraard kunnen we niet alles voorkomen en kun je soms beter even wachten met sms-en totdat je ergens bent waar je geen last hebt van stilstaande vrachtwagens om je heen...

Mocht je willen reageren op ons nieuwe programma Kinderen Veilig Verbinden of op onze andere duurzaamheidsactiviteiten, dan kun je ons mailen.

Floor Klein
Senior Program Manager CSR

Floor.klein@vodafone.com
Elke nieuwsbrief maak je kennis met een andere medewerker uit het Privacy & Sustainability team. Judith Lichtenberg (afdelingsmanager), Martin de Jong, Floor Klein, Danielle Puma (Vodafone Foundation) en André Walter

 
  Serious Request | Kinderen Veilig Verbinden | Word of Difference | Meest duurzame leverancier | Duurzaamheidsweetjes
 
 
  Nederlanders leveren massaal oude mobieltje in tijdens 3FM Serious Request  
 
   
 
serious requestTijdens de 3FM Serious Request-week heeft Vodafone met de actie #MobileRequest ruim 30.000 oude telefoons ingezameld. De totale waarde van de duizenden gedoneerde telefoons is gedoneerd aan het Rode Kruis. Met de opbrengst onderneemt het Rode Kruis actie tegen de onnodige dood van ruim 5,5 miljoen baby's die tijdens of in de eerste maand na de bevalling overlijden. Elke gedoneerde telefoon - oud, stuk of incompleet - is geld waard en leverde een bijdrage aan de actie van radiostation 3FM en het Rode Kruis. Twee voorbeelden; met de opbrengst van een tien jaar oude telefoon kan een baby al medisch onderzocht worden na de bevalling (weging, meting en TBC-vaccinatie). Wanneer iemand een drie jaar oude smartphone inlevert, kan het Rode Kruis met de opbrengst van de telefoon medische instrumenten leveren aan een kliniek voor een hygiënische bevalling. Voor de actie is de website www.mobilerequest.nl opgezet, waar de actuele inleverwaarde per telefoon werd getoond. Vodafone zorgt er voor dat alle 30.000 telefoons worden hergebruikt in ontwikkelingslanden of professioneel worden gerecycled.
 
  
  Kinderen Veilig Verbinden
 
 
 
   
 
Kinderen gebruiken hun smartphone vaak niet uit zichzelf op een verantwoorde manier en zijn zich ook niet altijd bewust van de veiligheidsrisico's, zoals verlies van het toestel, het bekijken van ongepaste websites, hoge telefoonrekeningen en cyberpesten. Dat moeten ze leren en ouders spelen hierin een belangrijke rol. Vodafone ondersteunt ouders en kinderen via het programma Kinderen Veilig Verbinden.Dit is in november gelanceerd tijdens de Nationale Ouderavond. Op het platform vodafone.nl/kinderen bieden we uitgebreide informatie, social media handleidingen en ondersteunende tools en verwijzen we ouders hier door naar relevante organisaties, die hen met o.a. pedagogische kwesties verder kunnen helpen.
 
     
  Kind Veilig Sim
Als onderdeel van Kinderen Veilig Verbinden biedt Vodafone de Kind Veilig Sim. Deze sim is bedoeld voor kinderen tussen 8 en 12 jaar. Ouders kunnen met deze sim zelf in de hand houden hoeveel tegoed er wordt verbruikt, wie het kind kan bellen en hoe lang het online is. Verder kunnen ouders zelf beslissen van welke toepassingen ze gebruik willen maken. Zij kennen hun kind immers het best.
 
  
  Een mobiel voorbehoedsmiddel
 
 
 
   
  Nikki Plessen heeft op 23 november de vier winnaars van de jaarlijkse World of Difference-wedstrijd bekendgemaakt. Uit bijna 500 aanmeldingen zijn Gerhard Brink, Kim Nooij, Nieke Kempen en Lotte Bierhuizen als winnaars uit de bus gekomen. Zij werken komend jaar als projectteam aan een mobiele applicatie om 5000 jongeren in Noord-Ghana voor te lichten over seks en gezondheid. Hier vormen tienerzwang-erschappen, soa's en hiv een groot probleem. Meer dan 20 procent van de tienermeisjes in Noord-Ghana is zwanger of heeft al een kind. Het grootste probleem is een gebrek aan de juiste informatie en kennis over seks en gezondheid. Via hun mobiele telefoon kunnen deze jongeren de juiste informatie ontvangen. Je kunt de verhalen van de World of Difference winnaars volgen op www.worldofdifference.nl of via facebook  
  
  Meest duurzame leverancier Vodafone Nederland 2012   
 
   
  De meest duurzame leverancier van Vodafone Nederland in 2012 is Shields Enviromental B.V. Dit van oorsprong Engelse bedrijf koopt netwerkapparatuur op en repareert het als het niet meer werkzaam is. Voor Vodafone betekent dit dat bij het onderhoud van het netwerk de oude apparatuur wordt hergebruikt. Uit de ruim 3.000 verschillende leveranciers van Vodafone Nederland zijn drie bedrijven op basis van hun duurzaamheidsscore geselecteerd. Naast Shields Enviromental, waren dit Sogeti en Deutsche Post-DHL. Vodafone wil met deze prijs het belang van duurzaamheid in de keten benadrukken. Naast het voldoen aan de internationale standaarden die Vodafone voor haar leveranciers hanteert, heeft Vodafone de ambitie om met leveranciers samen te werken aan innovaties in de keten die duurzaamheid bevorderen. Lees verder  
  
  Duurzaamheidsweetjes  
 
  
 
Het Vodafone duurzaamheidsverslag 2011/2012 staat op 8e plaats in de Transparantie Benchmark van het Ministerie van Economische Zaken. Vodafone is het hoogst genoteerde niet-Nederlandse bedrijf. Vorig jaar stond het bedrijf op plaats 29. Met name op duidelijkheid had Vodafone een hoge score.
Een delegatie van het Ministerie van Economische Zaken heeft in november kennisgemaakt met het energiereductieprogramma van Vodafone. Door het bezoeken van o.a. een antennelocatie heeft Vodafone laten zien welke keuzes het maakt rond energiereductie.
Vanaf april start de tweede editie van de Mobiles for Good Challenge. De wedstrijd is in het leven geroepen om mobiele technologie te promoten als middel om gezondheidszorg en welzijn te verbeteren. Houd onze website in de gaten! www.over.vodafone.nl/duurzaam
Vodafone participeert in de pilot sociale voorwaarden bij aanbestedingen van MVO Nederland. Het gaat om aanbestedingen waarbij sociale aspecten van het eigen bedrijf en de productieketen worden meegenomen als contractuele verplichting. Het doel van de pilot is om hier feedback over te geven aan de overheid en de leerervaringen te delen met andere bedrijven.
 
     
  Wilt u de nieuwsbrief liever niet meer ontvangen? [webforms=Klik hier;UNSUBSCRIBE=EiS7ps8INuVbgoNaiwaxeA]

 
 
         
                 
  Klant in
Control
  Slim
Samenwerken
  Sociale
innovatie
  Duurzame
Bedrijfsvoering
 
  Duurzame keuzes bieden en veilig en verantwoord gebruik van onze producten en diensten mogelijk maken.   Bedrijven helpen om hun bedrijfsvoering te verduurzamen door het toepassen van mobiele communicatie- oplossingen.   Communicatie-oplossingen ontwikkelen om veiligheid en gezondheid van mensen in kwetsbare situaties te bevorderen   Verbeteren van onze bedrijfsprocessen om onze positieve impact te maximaliseren en onze negatieve impact te minimaliseren.