Kansen creëren voor duurzaam leven & werken
 

 
Click here for English

Juli, 2013

In deze vierde nieuwsbrief lees je wat Vodafone het afgelopen kwartaal heeft bereikt op het gebied van duurzaamheid. Er is veel gebeurd de afgelopen tijd. Zo vond in april een multistakeholderdialoog plaats, is de tweede Mobiles for Good Challenge van start gegaan en is het met de nieuwe Vodafone inruildeals nog gemakkelijker geworden om in ruil voor een geldbedrag je gebruikte telefoon bij ons in te leveren. Verder hebben we ons eerste geïntegreerde jaarverslag gepubliceerd. Heb je vragen, opmerkingen of suggesties ten aanzien van onze activiteiten, dan nodig ik je uit om contact met me op te nemen.

Judith Lichtenberg
Head of Privacy & Sustainability

judith.lichtenberg@vodafone.com
Elke nieuwsbrief maak je kennis met een andere medewerker uit het Sustainability & Privacy team: Judith Lichtenberg (afdelingsmanager), Martin de Jong, Floor Klein en Danielle Puma (Vodafone Foundation)

 
  Jaarverslag | Inruildeals | Mobiles for Good | Groene energie | Duurzaamheidsweetjes
 
 
  Geïntegreerd jaarverslag: Transparant over meer dan duurzaamheid  
 
   
 
jaarverslagJaarlijks publiceerden we een verslag over onze duurzaamheidsprestaties. Dit jaar publiceren we voor het eerst een geïntegreerd verslag, waarin we onze belangrijkste strategische bedrijfsactiviteiten toelichten. De reden voor deze nieuwe insteek is dat we onze geïntegreerde bedrijfsstrategie willen presenteren en willen laten zien hoe we waarde creëren voor verschillende stakeholders. We beschrijven zowel onze financiële, economische als sociale en milieu doelen en prestaties. In het verslag laten we zien welke rollen wij als bedrijf vervullen voor verschillende stakeholders en in welke context wij opereren. Daarom besteden we naast onze eigen activiteiten ook aandacht aan maatschappelijke ontwikkelingen en beschrijven we de dilemma's waar we het afgelopen jaar mee te maken hebben gehad.

Lees het geïntegreerd verslag op www.vodafone.nl/jaarverslag2012-2013 en discussieer mee door een reactie te plaatsen op het blog van onze directeur Corporate Affairs & Strategy, Klaske de Jonge.

Heb je vragen, opmerkingen of feedback op het jaarverslag, neem dan contact op met floor.klein@vodafone.com.
 
  
  Vodafone Inruildeals: gebruikte telefoons zijn geld waard.  
 
   
 
Vodafone InruildealsSinds mei heeft Vodafone de Inruildeals gelanceerd. Wij zien de inruildeals als de eerste stap in de circulaire economie. De telefoon wordt daarna gerecycled of opnieuw gebruikt in bijvoorbeeld Afrika of Azië. Klanten ontvangen hiervoor een geldbedrag dat ze zelf kunnen houden of doneren aan een goed doel. Als een telefoon geen waarde heeft, worden de verschillende onderdelen gerecycled. Dit kan het geval zijn bij telefoons die te oud of stuk zijn. Onze partner Brightstar zorgt er voor dat alle gegevens op de telefoon, zoals contactpersonen en foto's, worden verwijderd. Met de Vodafone Inruildeals willen we consumenten er bewust van maken dat gebruikte telefoons waarde hebben voor zowel de portemonnee van de klant als voor de maatschappij.
 
  
  Mobiles for Good: 2e editie voor innovatie in de gezondheidszorg  
 
   
  Mobiles for GoodDe tweede editie van de Mobiles for Good Challenge is gelanceerd! De Mobiles for Good Challenge is een initiatief van de Vodafone Foundation in samenwerking met Waag Society om nieuwe mHealth toepassingen mogelijk te maken. Deze Challenge staat open voor alle vormen van mobiele toepassingen. Denk bijvoorbeeld aan apps voor de smartphone, sms-diensten, machine2machine toepassingen en hardware. Het gaat om mobiele toepassingen die bedoeld zijn voor gebruik in Nederland of ontwikkelingslanden. Tot en met 6 september 2013 kan men ideeën indienen. De winnaar ontvangt een geldprijs van € 40.000 om het idee te realiseren. Op 26 september maken we de drie winnaars bekend tijdens de finale op het Emerce eHealth congres in Pakhuis de Zwijger in Amsterdam. Kijk voor de video en meer informatie op: www.vodafone.nl/mobilesforgood  
  
  Groene energie: Vodafone klanten bellen op windenergie  
 
   
  WindenergieVodafone Nederland stapt voor 100 procent over op windenergie. Naar aanleiding van onderzoek door Greenpeace verruilt Vodafone waterkrachtenergie uit Scandinavië voor een duurzamere variant. Het gaat om de windparken Irene Vorrink (Flevoland), De Bjirmen (Friesland) en de Maasvlakte (Zuid-Holland). Deze energievariant wordt, in tegenstelling tot waterkrachtenergie, in Nederland geproduceerd en is volledig C02-neutraal. De stap van waterkracht- naar windenergie biedt een substantiële bijdrage aan de doelen die Vodafone zichzelf heeft gesteld: 50 procent minder C02-uitstoot in 2020 ten opzichte van 2007. Het inkopen van groene stroom is slechts een onderdeel van de totale benadering van C02-reductie. Sanne van Keulen, woordvoerder bij Greenpeace: "Het is goed om te zien dat Vodafone woorden omzet in daden en kiest voor groene stroom van windparken. Dat bewijst dat er bedrijven zijn die zich hardmaken voor een steeds duurzamere energievoorziening in Nederland."  
  
  Duurzaamheidsweetjes  
 
  
 
De eco-score werd genomineerd voor de Nationale ICT Award in de categorie Milieu door stichting ICT Milieu. Met de eco-score streeft Vodafone naar het vergroten van duurzaamheid in de keten van mobiele telefoons.
Vodafone heeft het ISO140001 certificaat behaald.
Vodafone presenteerde het Kind Veilig Verbinden-programma op de Mediawijsheidmarkt in Beeld & Geluid in Hilversum georganiseerd door Mediawijzer. We gaven een pitch over de Kind Veilig Sim en de vernieuwde Safety Net app
Vodafone heeft op 9 april een stakeholderdialoog gehouden over onderwerpen als digitale rechten, straling en transparantie. Meer dan 30 stakeholders uit het bedrijfsleven, maatschappelijke organisaties en overheid namen deel aan het dialoog.
Samen met KPN en T-Mobile zorgen we er voor dat kinderen gratis naar de Kindertelefoon kunnen bellen. Vodafone heeft de Kindertelefoon in actie gezien tijdens een werkbezoek in juni.
Vodafone is marktleider (51,5%) met meer dan 600.000 M2M aansluitingen. M2M wordt voornamelijk gebruikt in duurzame oplossingen zoals slimme meters.
De Fairphone wordt definitief geproduceerd en vanaf oktober ook geleverd. Vodafone ondersteunt Fairphone sinds 2 jaar en feliciteert Bas en zijn team van harte met deze mijlpaal!
De Vodafone Foundation is voor het vierde jaar een partnership aangegaan met dance4life. Zo hebben wij de dance4life app mogelijk gemaakt, en ondersteunen wij de internationale uitrol hiervan. De dance4life app bevat informatie over seks, seksualiteit en soa's.
Ook de Europese Mobile for Good Challenge is gelanceerd! Ideeën voor IOS of Android apps voor beter onderwijs, vergroten van toegankelijkheid of betere gezondheidszorg kunnen tot 15 oktober 2013 worden ingediend op www.mobileforgoodeuropeawards.com.